Instagram

Sunday, December 18, 2011

Ragam Maknusiya.

Assalamualaikum wbt and hye semua :)

tiba tiba letak gambar diri sendiri bagi korang hilang rindu #pitam

Hari ni nak update tentang personal life la pulak..kalau korang perasan,entry sebelum ni asyik pasal produk je kan? Bawakla bersabar ye..sebab akan ade banyak lagi nanti..haha..nasebla korang.. :P

Cakap pasal produk,teringat pulak zaman zaman dulu..dulu bukan main sombong lagi tak suke berbisnes ni..hahaha..pastu tak tau la mimpi basah ape sampai TERsuka pulak sekarang..TER ye..adelah tidak sengaja di situ..

Dialog suatu masa dulu :
Mama : aca ni tak minat ke business?
Asya : tak minat la ma..aca ni mane la pandai sangat nak bisnes..tak minat langsung! Memang tak boleh nak jual ape ape la..sah bengkrap.. [buat muka bodo bodo]

Sekarang…
Mama : asyik busy je skrg ni kan..mengadap fb je keje..
Asya : biaselah ma..bisnes..hahahaha
……………………………………………………………………………………………………………

Nampak tak? Nampak tak? HAHA

Betul la orang orang tua cakap..kalau kite pernah cakap TAK SUKE,TAK MINAT,TAK NAK LANGSUNG,TAK HERAN..lame lame kite akan jadi PALING SUKE,PALING MINAT,PALING NAK SANGAT (dah la paling,tambah sangat pulak..haishh,tatabahasa problem betul) dan HERAN..

Ingat lagi zaman habis SPM,mama ngan abah suruh pilih kos BUSINESS MANAGEMENT kat Universiti..bermati-matian tak mau ambik sebab tak minat KATENYEE..konon la minat nak jadi cikgu..skrg…jadi CIKGU lah sangat! Hahahaa..amek kaw balasan.

Ngeh ngeh ngeh..tapi sekarang,macam ayat kat atas tu haaa..TERsuka la pulak…maksudnya boleh la nak berjinak jinak dengan perniagaan.. J Mama ngan abah selalu pesan,kalau nak berjaya,kene jujur.. jangan amik duit orang..jangan tipu orang..sebab rezeki yang kite dapat tu nanti same jugak jadi tak berkat..nanti mcm mcm boleh jadi.. J

Family sendiri pun dah lame berniaga..macam macam ragam manusia yang kami jumpa.. antara ragam yang SELALU muncul :

Situasi 1
Pagi pagi buta lagi dah datang umah kami.. Assalamualaikummm..ade baju baru tak? Saya ni dah lame takde baju baru..dah pilih pilih,pastu tanye mama berape jumlah semua..elok je makcik tu cakap cmni..saya nak bayar CASH…tapi bulan DEPAN ye..cash la jugak kan? Ok,fine..=.=

Situasi 2
Datang umah kami sampai 5 jam,cerita anak anak dia keje bagus..sorang doctor,sorang peguam,sorang lagi akitek..bagi duit belanje kat die sampai 1k sebulan uollss..last last,hutang sampai 3 bulan tak mau bayor.. =.=

Situasi 3
Datang umah kami nanges nanges takde baju nak raye..nak beli hutang..ok fine ambik la hutang pon..tup tup dengar cerita die cerita kat makcik makcik lain yang die beli baju kat kami CASH! Hoihh..

Situasi 4
Ade sorang hamba Allah swt ni die datang kat rumah…dok gebang la die punye gaji tu banyak walao bekerja kilang saja..takpelah,gaji kaw kan..suke hati kaw la kan..die dah berhutang banyak ngan mak,pastu die hilangkan diri..konon konon mcm berpindah la..suatu hari tu,mama pegi la rumah kawan die..makcik yang berhutang ngan mama tu melepak kat sebelah rumah kawan mama tu..tetibe die cakap camni ngan kawan die..

Makcik : aku saje je amik hutang dengan si siti tu..bia padan muke die..tak dapat duit..senang je aku dapat barang free..malas aku nak bayar.. [sambil gelak gelak]

Mama yang tersentap dengar tu,terus balik..cerita kat abah..abah cakap,takpe,biarla dia..bawakla hutang tu sampai ke mati..kalau tu jalan yang die pilih..

Beberapa bulan lepas tu kami dengar berita yang makcik tu dah dapat balasan dari Allah swt..biarlah..tu urusan die dgn Allah swt la pulak kan..

Macam macam ragam manusia ni kan..banyak lagi..tapi biarlah rahsia..ku bukan rahsiamu..heheehehe
Saya update cerita ni bukan pasal nak membuka aib orang lain tapi hanya untuk renungan kite bersama je..sebagai menceritakan pengalaman kami saje ye..mane mane yang terase tu,cepat cepatla tukar perisa ye.. :P

ok la..nak pergi tengok tengok novel baru beli tadi..Fauziah Ashari taw..jangan jeles..haha..oh ye..tadi saya beli buah delima and Australian Mandarin..nak makan! Nak makan! yummy! J nanti saya update lagi ye..

Take care friendsssaaaa...Lotsa love,Asyazain J

2 comments:

Marya Hana said...

rajinnya type panjang2..

happy blogging .. :)

Asya Zain said...

hihihi..
biasela..datang mood rajen je..berjela taip..dtg mood malas die,sepatah pon tarak.hehehee.. :)

TQ Marya Hana :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...