Instagram

Wednesday, May 25, 2011

buat followers saya..ailebiu. ahahhha

hye semua.. :)

korang buat ape? macam mana hari ni? semua ok? harap harap sehat alhamdulilah la semua kan..insyallah..hari ni asya hepy sangat..alhamdullilah..it's all about my new job..sekarang dapat offer keje baru,tapi lari sangat sangat dari bidang..semuanya baru bagi saya..dah takde masa masa dengan budak budak comel..sume dengan orang orang senior sahaja..ini satu cabaran yew..tapi takpe,pengalaman tu penting..tak salah mencuba kan..cecuba..cecuba.. :)


ini muka budak hepy..tapi hepy sebab nak pegi makan makan..hikhikhik

sebenarnya update belog kali ni iyelah dengan harapan mahu mengumpulkan kawan kawan belog saya..siapa sudi berkawan dengan blog saya,sile la tinggalkan alamat belog awak untuk saya guleng guleng kat sana..hehehe..caranya tak susah pon,tinggalkan je link belog anda anda sekalian kat ruangan komen tu ye..selamat berkawan semua terutama buat follOwers tersayanggg..ailebiu..ahahahaha :)

oh ye..sesiapa yg rasa rasa nak email pon boleh juge..send je kat asya_zain@yahoo.com

have a nice day.. :)




Monday, May 23, 2011

Review Pahang : Makan Mee Calong di Pantai Batu Hitam, Kuantan :D

salam semua..hye bloggerians..hye my lovely followers..hye my lovey dovey blogwalkers..hye juga untuk my stalker and adorest..[hak tuih] :P
sekali lagi di ruangan ini asya mahu bercerita tentang makanan..lagi..sile jangan bosan sebab sekarang memang terbukti saya kuat makan.. T__T

kali ni asya nak review tentang salah satu makanan popular kat pahang ni terutama sekali di Kuantan.. :) kepada sesiapa yang belum pernah cuba,mehla cube..xsalah mencuba kan? bukan naik berkilo kilo pun kalau makan semangkuk kan? hahahaha 

makanan kali ni ialah MEE CALONG :)
kalau orang Kuantan xkenal mee calong tuh,sile la pindah dari Kuantan..haha..kalau datang kat kuantan,bolehla nak try rasa mee calong ni..yang paling best dekat area Beserah..ataupon nak senang cari,pegi je dekat Pantai Batu Hitam tu..ada gerai2..gerai yang menghadap rumah perumahan tu..situ cedappp.. :)

ok kawan kawan,inilah MEE CALONG.. :)


haaa..ni la die kegemaran saya..hikhikhik..kalau sape sape yang tak tau cemane rasa die,meh nak cite..rasa dia mcm mee sup jugak,tapi die isi dengan bebola ikan yang rasa die mcm keropok lekor tuh..dapp..nyum nyummm..makan pulak tepi pantai..terus rasa nak nyanyi lagu dangdut amelina..boleh? haha

sebabkan korang tak boleh nak rasa rasa kan,meh asya bagi resepi die ea..nanti kat uma,lehla masak masak kalau boring kan..meh salin meh.. :D

BAHAN-BAHAN :

600gm ikan kembung
300 gmmi kuning
10 gm kulit kayu manis
10 gm bunga lawang
10 gm bunga cengkih
20 gm halia (kisar)
20 gm bawang merah (kisar )
20 gm bawang ptutih (kisar )
200 gm tau poh goreng
100 gm daun sup
100 gm daun bawang
50 gm bawanggoreng
10 gm lada hitam (di hancurkan )
20 gm cili padi
100 gm tepung jagung
minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa
sedikit kicap

 TAMBAHAN :

 

Mi kuning celur
cili padi  (tumbuk bersama bawang putih dan bawang goreng )
setelah lumat masukkan kicap dan gula serta bahan perasa

             CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Ikan kembung di bahagikan pada 2 bahagian
2. Bahagian pertama ambil isinya ,cincang halus dan campur dengan tepung jagung .
Bentukkan seperti bebola ikan
3. Bahagian kedua .rebus dan air rebusannya dijadikan stok ikan .
Isi ikan yang di rebus di ambil isi dan di hancurkan
5. Biarkan ia mendidih masukkan bebola ikan kedalam rebusan .Angkat setelah masak. Biarkan air rebusan jadi pekat lala masukkan lada hitam
  garam dan serbuk perasa.


dah siap..yeay! :) kalau nak sedap,tambah ngan cili tu..syurgaaaa :)

oh ye,lepas makan,saya dengan encik sayang mula la nak membawa perut masing masing pegi bersiar siar di pesisiran pantai..hek hek hek..
tak larat betul nak berjalan bile perut da debab..ahahaha

 jalan jalan buang angin di tepian pantai..lalalala

 ini pantai batu hitam ye adik adik.. :)

 see..abang abang gagah sedang bermain..layang layang..

 yang ni pulak abang boncet sedang kekenyangan.. :)

yang ni pulak kakak boncet yang menahan penat 
berjalan sebab kenyang..wakakkaaka

oke la..nanti saya berceloteh lagi ye..selamat malam semua..
take care my lovely followers.. :)

salam.. :)





Friday, May 20, 2011

Review Makanan : Makanan Sedap di Kuching, Sarawak :D

hye semua.. :)


kali ini asya nak update cerita zaman tok kaduk basi dulu..boleh kan? takpe kan? 
xkire nak update jugak..teehehehe..sebenarnye ni gambar time pegi Sarawak dulu..asya janji nak update pasal makanan kat sane kan? janji mesti ditepati..walaupon lembab nak mampus update kan? muahahahaa..


sudah sudah,sile jangan merapu..mari nak cerita mari..
[ayat macam keling sila abaikan,saya bukan nak aja tusyen bahasa melayu,saya hanya mahu omong kosong sahaja,sekian]..

selama nak dekat sebulan kat sane..macam macam makanan yang asya jumpa kat sana..biasa la orang jakun kan..oleh yang sedemikian rupa,asya pun mahulah berkongsi dengan anda anda semua ye..semoga dengan perkongsian ini dapat mengembalikan anda ke jalan yang benar..


ok,yg pertama mestilah gambar tuan punya badan yang sering mencari tempat makanan yew..sila paham dengan merujuk kepada saiz badan.. T__T
yang sebelah tu kawan saya..Ija name dia.. :)


baju tu memang besa sikit.. *ayat kaber line* wakakakaka


Antara makanan yang telah ditelan oleh saya :


1. Mee Belacan 




2. Mee Belacan Special 


[kalau special dia letak telur padi name dia,kalau silap sori..:P
oh yee..telur padi tu yg warna hitam tu..ce tengok ce tengok..]




kalau ada sesape yg nak try,sile la blaja masak ni..hikhikhik


Resepi Mee Belacan :)



BAHAN-BAHAN

Mee Hoon Belacan 
*(utk sebungkus meehon - mkn untuk 5-6 org)

Bhn A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr)

Bhn B
Meehoon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang  tanah diTumbuk

Cara Membuatnya :

1/ Kisar bhn A d atas. Tumis hingga naik bau.
2/ Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3/ Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4/ Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5/ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6/ Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7/ Angkat & hidang bersama bhn B.



cube la.. :)


3. Laksa Sarawak


laksa sarawak paling sedap..nyum nyum :)


4. Mee Kolok 


mi kolok ni first time tengok macam maggi goreng je..hek hek hek..tapi sedap jugak..


5. Umai Obor Obor 


time makan umai ni,asya tengah kenyang..terus rasa xboleh nak teruskan..die macam kerabu la jugak..and obor obor tu kenyal kenyal gila..hehhehe


6. Ayam Pansuh Sarawak 



ini pon sedap..siriyus !

7. Mee Kolok Crispy Hong Kong 


yang ni biasa biasa je..bunyi kruk krak bila makan sebab die crispy..bayangkan macam makan mameee tuh..kruk krak bunyi die..hehehe


8. Tea C layer 


air ni dibuat menggunakan gula apung..gula apung kat sini panggil gula merah..sila betulkan if saya termelalut.. :P

9. White Lady 


ini sodappppp ! nanges minom ni sebab sedap..kenyang gila. :D

10. Kueh ape ntah..heehhee


kueh ni asya beli masa nak sarapan..beli kat gerai gerai tepi jalan tuh..kalau pegi gerai gerai kueh kat sane,mau amek masa sampai sejam nak membeli..sumenye xpenah tengok..Jakun jakun jakun.. hahahaahahhaaa


last ni,asya tak makan..tapi tengok je..rasanya memang tak boleh nak try la yg ni..teheheehhee


ulat mulong :)


haaaa..tu jela yang dapat asya share ngan korang..bak kata orang,jauh perjalanan,luas perut..eh silap,bukan orang kata,asya yang kata..tehehehe..






jumpe lagi semua..take care :)




notakaki : esok pagi pagi nak anta adik register masuk uitm..sedih sebab lepas ni dah tak boleh buli die lagi..die la tempat membuli dan memanjakan diri.. T___T



Thursday, May 19, 2011

siriyus best cite ni..


hye semua.. :)

sekarang saya sudah terkena virus cerita Nora Elena ni..omaiprada..tiap ari balik keje musti nak balik cepat sebab nak tengok cite ni..rase macam nak nanges jek kalau xdapat tengok.
.*ok,sangat over ye disini. *

asya pasti kamu kamu semua pon ada jugak rasa cmtu gak kan? 
elelelee...jangan malu nak ngaku..teheeehhee



suke ! suke ! suke !


aaron aziz sebagai Seth Tan.. :)

Siti Saleha sebagai Nora Elena.. :)


 Zul Ariffin sebagai Saiful Idham :)


SINOPSIS

Nora Elena adalah kisah seorang gadis yang telah dinodai semasa dia berusia 15 tahun oleh seseorang. Nora Elena telah ditinggalkan oleh tunangnya Idham (Zul Ariffin) apabila tunangnya mendapat panggilan misteri yang memberitahu bahawa tunangnya sudah tidak suci lagi. Dalam kekecewaan dan kesedihan yang melanda Nora Elena semasa itu  tu, muncul seorang jejaka yang bernama Seth Tan yang berketurunan Baba Nyonya, dia sanggup berkahwin dengan Nora Elena bagi menggantikan tunang Nora Elena kerana segala persiapan perkahwinan dan hari perkahwinan semakin dekat.
Konflik berlaku apabila, Nora dan Seth Tan berkahwin, pada ketika itu barulah Nora Elena dapat tahu bahawa suaminya lah orang yang telah menodainya 10 tahun yang lalu. Malang buat Nora kerana ketika mengetahuinya mereka berdua sudahpun berkahwin dan bakal melahirkan anak Seth. Walaupun Seth sudah memeluk agama Islam dan telah insaf tapi hati Nora Elena yang terluka tetap keras dan tidak dapat memaafkan suaminya tu.
Bagaimana Seth hendak mengatasi sikap benci Nora Elena terhadapnya dan dugaan besar yang harus ditempuhi olehnya untuk memikat hari Nora Elena? Adakah Nora Elena dapat memaafkan Seth? 

haaaa..xsaba nak tunggu episod seterusnya..xsaba nak tengok Aaron Aziz dengan Saleha tuh..swit jek..tehehhhehee :)

sesape yang belom tengok,sile la tengok..siriyus best ! :)

muke Nora Elena 15 tahun..huahuahau

bye semua ! :)


Tuesday, May 17, 2011

update sket.. :)

arini cuti..yey !



suke suke suke.

arini mama buat kenduri doa selamat untuk adik..jemput org dekat je..semoga semuanya berjalan dengan lancar.. amin. :)

nanti asya update ye..malam tadi nak taip,tapi letih..wuwu
balik je umah teros tido..
sejak sejak keje ni, makin tua rasa...
asek tido awal jek..huahuahuahaua

no more '' malam masih muda.."
tapi yg ada hanyalah..
cepatla balik..nak bantal..penat gila ! 
ahhahhaahhaa


bye! nanti asya update..take care kawan ! :)

Thursday, May 12, 2011

sila tekan butang LIKE kalau anda setuju dengan saya..

hye semua..hye si cantik..hye si se hensem..hye si manis..hye si jelita..hye si tampan..ape lagi ye? 

hye semua sekali lah senang.. :)

*gamba tiada kaitan dengan entry*

nak update sikit je ni..tadi tengah guling guling atas katil , tetibe keluar idea..pling ! pling ! pling ! 
[bunyi awan letup letup macam dalam cite kartun kat televisyen tu..]

''rasa macam nak buat contest lah..''
*hati kecil ku berkata kata*

pastu mula la pikir pikir nak buat tajuk ape kan..
mula la pikir pikir adiah kan..

dah senyum senyum dah ni,dah berangan rangan kan..

tibe tibe ayat syaitan keluar.

kaw rase ade ke orang nak join contest kaw? 

gulp !

teros bangun laju laju bukak lappy then taip entry ni..

HAHAAHHAHAHA

sengal x?

maka,asya nak tanya korang korang sume ni,agak agak kan korang nak tak join contest asya lagi ? tehehhee

kalau nak,sile tekan je butang like kat akhir entry ni..sekian terima kasih..kasih anda tiada tandingan..JIKA anda LIKE la..HAHHAHAHAHHAAHHHAHAHHAHAHA

nyte semua ! :)



Tuesday, May 10, 2011

betik apakah ini ?


iklan sekejap..

korang penah nampak tak betik cemgini ? 


apa name betik ni ye? 
nape boleh panjang sangat? 
tapi ape ape pon,betik ni TERbaek sedap die..tehehehe

nak google cari ape ke name betik ni.. 

>.<



Sunday, May 8, 2011

saya lah cikgu kepada MIA SARA NASUHA..sekian.

hye korang! :)

cuti cuti ni bosan la..haishhh..dah bosan bosan tetibe teringat pulak dekat anak anak murid 
mase kat Kuching,Sarawak dulu.. :)

haaaaa..korang percaye tak kalau asya cakap anak murid asya tu 
MIA SARA NASUHA yang comel comel tuh? mesti korang tak pecaye kan?
.sile la percaya.

kalau tak pecaye,meh nak bagi pecaye meh...
cepat scroll sampai bawah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TADAAAAAA!!!!


haaaaa...pecaye x? pecaye x? 

nak tengok lagi? ok mari !

lagi ?



mia dah mula bosan sebab cikgu acha suke sangat nak snap gamba die.. T_T


sekarang nak pecaye tak? :P
ok la,sebenarnye name budak ni Syuhada..
dalam kelas asya sukeeee sangat tengok die..die comel..iras iras si budak comel 
Mia Sara Nasuha yang berlakon cite Adamaya tu taw.. :)
dalam kelas ni si syuhada ni malu malu kalau orang panggil die Mia..kalau asya nak snap pixca die,die akan cakap,sik mok la cikgu..malu..comel sangat! :)

rindu rindu kat bebudak comel kat sane.. :)
kesimpulannye,yang atas tu Syuhada,yg bawah ni baru la Mia..
sory la kalau korang rase tertipu..memang nak tipu pon sebenarnye..
LALALAALAAALA...lariksss...

 oke,ni baru Mia yg asli..bukan org asli yew.. 

bye semua! :)

Selamat hari Ibu untuk semua ibu di dunia ni..asya xmau update lagi sebab nak tunggu special day untuk celebrate skali dengan adik yang dapat tawaran ke UITM..tahniah syg.. :)




Friday, May 6, 2011

wah..saya ada stalker! [statement mintak pelempang] HAHAHHAHA

oke sangat teruja bile dapat tau saya ada stalker..
nak tengok?

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

TADAAAAA!


wah wah wah..!

terus rase nak pitam..AHAHAHAHAHAA...
cik deylla..ni yang wat asya sayanggggg awak neh ! :D


MOOD : JAKUN GILAK! 
*Dalam hati..kesian kaw asya..baru keje 2 minggu dah jadi gini..ahahaaha*

GA Header & Template Blogspot by alieff ;)




 
 
salam :)
 
rasenye macam dah lame asya tak joining the contest kan kan kan?
sekarang dah mula rase rase nak join semula..boleh? :)

GA ni dibuat oleh encek Alieff :)..die dengan baik hati mau adakan contest ini..cube korang tengok belog die..cun bukan ?hitam hitam pink..shuwit..hehehe
[ok,ini bukan bodekan secara terang terangan..tapi secara halus halusan..miahahaha]

sesape nak join sile baca syarat dulu ok..pastu baru terkejar kejar masuk ye.. :)


Syarat-syarat Penyertaan:
  1. Seorang blogger Malaysia yang mempunyai blog berplatform "blogspot".
  2. Merupakan follower blog alieff [dot] com atau blog art-lief. (GA ni kan untuk follower blog aku... HEHE)
  3. Buat satu entri bertajuk "GA Header & Template Blogspot!". Dalam entri tu korang perlu:
    1. ... tampal poster yang aku bubuh kat atas entri ni (tak kisah la nak guna gam @ tape);
    2. ... cerita sikit header / template blog impian korang;
    3. ... nyatakan (sekurang-kurangnya) 2 sebab kenapa blog korang patut menjadi salah satu pemenang GA aku;
    4. ... dan tag (sekurang-kurangnya) 1 orang rakan blogger korang.
  4. Copy dan paste kod banner kat bawah ni dan paste kat sidebar blog korang. (boleh resize ikut suka jiwa dan raga)
  5. Komen entri ni dan paste URL entri korang kat ruangan komen selewat-lewatnya 1 JUN 2011. 



syarat original dari belog Alieff tuh..hihihi

tugasan :
 

  1. tampal poster yang aku bubuh kat atas entri ni..DONE!
  2. nyatakan (sekurang-kurangnya) 2 sebab kenapa blog korang patut menjadi salah satu pemenang GA ni  : sebab belog asya ni dah lame pakai template ni..dah naik bosan dah..nak tukar tapi xde yang sesuai..ade yang dah berkenan,ade read more pulak..dah jumpe yang 2 kolum tapi warna pulak x de kaler pink pink putih..haaa..cemane tuh ? sebab yang kedua pulak sebab..sebab..sebab..teringin nak menang..ade niat nak menang..boleh? HAHAHHHAHHHAHAHAHHAAHA *gelak jahat*
  3. tag sorang blogger...oke mari nak tag EYRAZAIN :) 

haa..korang tamau join ke? sesape yang rase nak join tuh amek jela ye..asya kalau boleh nak tag sume followers asya ni..sape yg sudi amek jela ye..sesape yg dah join,gud luck okie! :)

jumpe lagi,bubye :)

teddybear belakang tu cakap,cik asya..gud luck taw! :D




Monday, May 2, 2011

cara pemakaian messy shawl - TUTORIAL darlings! :)

salam.. :)

sebenarnya asya check kat Stats belog asya ni,ramai yang search keyword'cara memakai shawl'..jadi asya pon dengan murah hati mau kumpulkan tutorial blogger pemes lagi gojes gojes yang dah buat video untuk ajar anda anda semua jd wanita yg cantik dan cun neh..haaa,ape lagi,mari la kite blaja same same ye.. :)




si cantek manis FATIN SUHANA :)


si comel FATIN LIYANA :)


sis AYUN yg macam SCHA AL YAHYA :)


empat video sudah cukup bukan ?
selamat mencuba sayang sayang semua :)

touching la cemgini..

pagi tadi baru bukak mate,dapat msg camni..

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...

terharu.sungguh..thanks sayang..
ilysm
:)


Resepi Macaron Malaysia..jom cuba jom :)

hai kawan kawan! 
*skema*

arini mau update tentang makanan comel je..
korang mesti cepat tertarik juga pada bahan yang berwarna warni bukan? 
mari kita berperasaan seperti kanak kanak riang..riang ye..bukan terencat..
sile bertepuk tampar dengan kawan sebelah menyebelah sambil melihat gambar..

ini namanya MACARON MALAYSIA :)


comel bukan? sile angguk


wahhhhh! macam macam perise..OMG! 

ni lagi ! cokelat flavour :)


seeeee..ini yang membuatkan nafsu makan ni membuak buak ni! ahahaahaa

oh ye..ini MACARON ye..bukan MACARONI tahuk?

RESEPI MACARON MALAYSIA :) 

Bahan bahan :

35g telur putih (biarkan 12 jam pada suhu bilik)
40g serbuk badam
65g gula icing
15g  gula caster
Secubit cream of tar tar 
Pewarna (optional)


cara penyediaan :


1. Ayak gula icing dan serbuk badam bersama. Ketepikan.

2. Masukkan cream of tar tar dalam telur dan kacau sekejap dengan whisk tangan. 
Biarkan selama 1 minit.

3. Kemudian mula pukul telur dengan speed 1 sehingga menjadi seperti buih sabun halus.

4. Pada peringkat ini, mula masukkan gula caster sedikit2 (3 kali masuk).

5. Selepas selesai masukkan gula caster, naikkan kepada speed tinggi. Pukul telur sehingga terhasilnya bentuk hard beak pada pemukul mixer dan telur pada mangkuk tidak jatuh apabila mangkuk diterbalikkan.

6. Masukkan pewarna dan guna speed 1 untuk sebatikan.

7. Campurkan mixture gula dan badam ke dalam telur secara berperingkat (4 kali masuk).Kacau secara perlahan dengan rima pusaran. Kacau sehingga mendapat adunan seperti kelikatan adunan kek. Proses mengacau ini dipanggil Macarronage.

8. Paipkan adunan pada talam berlapik kertas kek. Saiz bulatan 3.5 cm,boleh dapat 7-8 biji macaron.




9. Biarkan kering 40-45 mint.

10. Selepas 30 minit dari masa pengeringan, mula buka oven dan bakar pada suhu 150 celsius selama 10 minit-15minit (masa pembakaran mungkin berbeza krn sebenarnya bergantung kepada model oven).  

11. Biarkan macaron sejuk dan baru asingkan daripada talam. Kalau tidak pecah nanti. Ok sedia untuk dihiaskan dengan filling kegemaran.



haaaa...dah siap..comel x? :)


asya cume share resepi je..bagi korang korang yg suke sangat nak try la kan,leh la cube cube resepi ni..pastu share share la lagi.. xsalah kan kongsi kongsi ilmu ? :)

kalau ada sesiapa mahu tempah kek comel comel,cupcakes yang gempak gempak,macaron yg cun cun lehla tempah kat sini..sure puas hati :)


kOrang penah tak buat health personality ?

kalau belom,mehla cube kat sini..

untung kan dapat tahu tahap kesihatan korang? jomla try..gud luck :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...