Instagram

Thursday, September 30, 2010

PUASss!

duduk kat umah sangat boring..
muke pon dah macam beruang panda tengah ngantok2..
orang yg berkenaan,sile la buat keje anda cepat2..bg la asya keje cpt2..wakakaka

boring la..korang kalo boring buat ape ek?
tido je ke?
nak tido tapi xngantok..
encik syg bz mencari napkah..keje kuat2 ea..
nanti sng kite..huahuahua

dok umah buat part time jadi bibik sekejap..
jd bibik mmg penat ouh..
lagi2 ade tukang buat sepah umah..
boley pengsan..

cube bayangkan..ko kemas kat ruang tamu,budak kecik ni pegi sepahkan mainan die kat dapor..kite pg kemas kat dapor,die sepahkan kat lua plak..begitulah putaran die dari pagi sampai malam..naseb baek umah kecik je..kalo umah besar,mau terguling2 nak kemaskan sume.. 

nak tau budak mane?
meh nak kenalkan..
ica name die..

nemok kan...geram!

sabtu lepas kami dijempOt ke kenduri..
1 kenduri kawen..kat kemaman,terengganu..
1 lagi bertunang..kat umah tok je..xpyh jauh2..


sebelom pegi kenduri,pegi jengOk2 adek asya yg sorang tu dekat asrama..
si dak Eyrazain ni,tengah trial SPM kan..demam2 sampai jawab exam..
gud luck la ye sygku..
akak tau..ko demam2 pon bleh je skor..
:D


ni muke budak demam..


sempat ok senyum2 lagi..walao!


pastu teros cepat2 pegi knduri..
pegi umah budak neh..
asya da anggap die adek asya..
comel kan? comel kan? 


dilarang mengorat..dh ade makwe..


kenduri akak die kawen..sumpah sangat2 cantek decoration die..suke..bling bling gitu..teros rase nak kawen tgk pelamin die..boleh? wakakaka


''selamat pengantin baru buat kak aida yg comey..cepat2 dpt baby..sure comel jugak macam mama die..:) ''


oke..ahadnye plak kenduri kat umah tok..sedare bertunang.. :D



dah habes majlis,haruslah ade gamba gamba makhluk perosak ni plak kan..xde xsah..rase macam nak demam je kalau xde gamba sendiri..sebab nak letak kat blog..sebab kesian kat blog xdapat tgk gamba tuan die..korang boley terime x alasan tuh? xboley ek? biala..ni blog ai,bukan blog yu.. :P

sape nak tgk,tgk la..xmau sile pegi kat butang PANGKAH tu..sile sile..







oke..dah puas hati dpt upload gamba..PUASS! ahaahhahahaha


dh puas,lehla g wat keje lain lak..
beratur2 keje tggu kat luar tuh..


nanti cite lagi..melambak lak idea..bye! :)


p/s : encik syg skang suke majuk2 tau..suke tau wat asya terkial2 nak pujuk..nape suke majuk..period ye syg? wakkaakaka..lalalalarikssss!
















Tuesday, September 28, 2010

tomyam masam!

assalamualaikum..
hye bloggers...hye readers.. :)

jom tgk gamba bwh ni..sedap x? sedap x?
terliur x? nak x?
sape suke tomyam hangkat kaki cepat! :)
asya suke tomyamm..suke sgt..
sbb ape? sbb masamm..ahahha
nak tau nape tajuk entry ni tomyam masam,mari bace sampai juling mate..


satu petang yg dingin,angin sepak2 bahasa..
2 org budak berkeliaran sambil mencari kedai makan..

tgn ketar2 kalah nenek kebayan time snap gamba..
lapa lagi barangkali..atau faktor penuaan dh menunjukkan diri..wakaka

*muke si pompuan sgt slebet ye..harap maklom..kate nak g dekat2,xkuase nak cantik2 bagai..si lelaki pon dh tau perangai si pompuan ni..muahahhaa*

 dh jumpe kedai makan,dh order mknan kan..
borak2 la..lame ta jumpe..*poyo*
bla bla bla..
sampai satu part kan..tetibe encik wan tuh tanye cmni..

W : penah x mkn kedai ni?
A : [jawab dlm hati..mane boleh mkn kedai..ingt org ni raksakse ke..] emm,xpenah..nape? best ke sini? 
W : boleyla..best la gak..tp tom yam kat sini pedas..
A : ooo..patotla xramai org..hehe
kedai sebelah sane ramai org kan? nape ek? padahal xsedap pon..
[kedai sebelah sane tu mmg ramai gile org..rimas tau ramai2 ni..ramai bapakrazi tak bergaji..muaahahaa]
W : tahla..b pon xtau nape..die bubuh something nk bg sedap kot..hihihi

perbualan part ni xleh dipublish sbb cite pasal kedai2 makan tuh akan menjatohkan maruah tuan kedai..muahahhaahahha 

dh habes kutok2 pasal tuan kedai yg lain,makanan pon smpai..
sambil mkn cite lagi..
sambil kutok diri masing2..

A : b penah ke makan tomyam kat kedai ramai org tu?
W : penah..
A : sedap x kat situ?
W : sedap..sbb masam..
A : masam ek..masam la sdp kan..

tetibe die senyum..

W : masam..ape tah die bubuh..spender masam gaknye..haha
A : [bulat mate dengar] eeeee...pengotor b..hahahaha

pastu kan..asya dh la oder nasik goreng tomyam kan..tetibe mcm xleh nak abes je pas die ckp cmtu..tetibe cam..

A : b..amekla nasik ni..tau b tgh lapa baru balik keje kan..
makanla.makanla lg..bg kenyang2 ek..
[sambil sudukan kat die nasik tu sampai nak habes..]
W : xmaula..makanla smpi abes..
A : xpe.mknla..kenyang2 taw..bg licin taw..
 [ckpla lg cmtu..padan muke kene habeskan sume..ape tah die letak dlm tu..haha]

.............................................

em,korang penah dengar x pasal kedai makan yg bubuh sesuatu dlm masakan dorang utk lariskan kedai makan dorg tuh?
hurmmm..xelok kan buat mcm tu..
org makan,org bayar..
xrase bersalah ke bubuh benda yg x elok dlm makanan?
ye..mmg bkn kau yg mkn..tp duit yg kau dpt tu..
dulu penah dengar ade restoren tu letak najis tokey die sndri dlm masakan die..
ape org ckp..nak buat pelaris..
mase tu mmg kosong la restoren die lepas org ramai bercerita..
tp xtaula.slagi kite xtgk sendiri bukti die..kite xleh pecaye..
mybe ade org nak buat khianat ataupon dengki kat restoren tuh..
kite xtau..allahualam..

jumpe lagi..babai kawan2! :)





Friday, September 24, 2010

Review by Asyazain : Malaysia Truly Asiaaaa..Terengganu Darul Iman :D

*Gamba xde kene mengena dgn tajuk..sgt lari ye..saje je nak upload..sbb ramai kate muke asya same ngan die..perasan kejap..boley kan? muntah la..xmarah pon..huahuahua*

ehem ehem!

malam yg sepi pi pi..
pak mat jual topi pi pi..
topi yg terbalik..lik lik..
eh yeke? 
suke ati kaw je kan asya..hentam la labu..

malam malam ni baru la ade mase nak update blog kan..
siang siang membute jela kaw..
eh silap..
layan tetamu yg xjemu jemu berkunjung ke rumah..
tiap hari rase mcm hari raye pertame ok..
umah ko ade? huahauhauahaua

ok..xyah membebel panjang2..nanti korang bosan kann..tau dah..
jom..meh nak cite pasal teganu ni..nape teganu yg dipilih..sbb nak pilih la..
*soklan keling..yg menjawabnye lg keling..*

ye..tanpe membuang mase mari kite lihat ape yg ade ye..
aritu g tganu,pg umah mak sedare..g tunjuk camne nak buat laksa gandum gune cara tradisional ye kawan kawan..bukan senang nak jumpe alat ni..

name alat ni gebOk..
[gebok ni kalau dlm bahase kami yg gile2 remaje ni maksudnye gemok..apekah? ]

alat ni untuk hasilkan laksa gandum tu..
yg org buat laksa kelantan tu..
yg mi die tu..
tau kan?
kalau tau,sile anggukkan kepale..


oke..mule2 masukkan tepong yg kite dah adunkan tu..masuk kasi rapat sampai bawah..nanti senang nak penyek..paham?


 oke..bile dah masukkan tepong tu,panggil la sorang yg gagah perkasa tlg pusingkan kayu alat gebok tu..supaye alat tu berputar untuk keluarkan mi tu.. :)

lepas mi dh keluar macam kat gamba atas tu,die terus menerus jatuh dlm air rebusan kat bawah tuh..rebus smpi masak..

then,ni la laksa gandum yg dh siap tuh..haaaa..paham dah? hehe

dh siap tu sume,bleyla wat kuah die plak kan..
sape2 yg xtau rupe cemane laksa kelantan tuh,ni la rupe nye..

tengs pakcik google..:)

ok,next story..

masa kat teganu jgk,kami sempat la tgk projek org tarik kapal karam yg tenggelam mase zaman belanda dulu..lame sgt dh kapal tuh kat pantai ni..
btw,pantai teluk bidara terletak belakang umah mak sedare asya ni je..org buat projek tu,betul2 belakang umah tu je..peluang menjadi jakun terbuka luas utk mengambil gambar2 berikut! 

ok..ni gamba dulu ye.time kapal tu masih kat dalam laut lg..tula kapal karam zaman belanda tuh..

ni gamba tongkang yg tarik kapal karam tuh..sebenarnye bukan main tarik cmtuh je..para pekerja a.k.a penyelam ramai2 turun kat dasar laut g cari lokasi kapal tuh,n kutip ape2 yg patot la kan..dh jumpe bangkai kapal tuh,cpt2 dorg angkut naik kat atas tongkang yg besa ni..*chewahh,macam asya ni yg pengarah projek ek..*


 yg dah siap bawak naik kat darat,dorg sepahkan kat sini..ini tapak larangan ye..hanye insan penting je buley masuk sini..asya penting la..sbb tu buley masok.. :D

 pekerja kat sini ckp ni bangkai kapal yg dh siap dipotong kecik2 utk dijual..jual kat org besi buruk la kot..kayoooo..

sile abaikan org yg tertonggeng wat keje tuh..

haaa..skrg dh tau kan ape yg asya nak kongsi ngan korang tuh..
biasela..
xbaek kedekot ilmu..
sharing is caring..
caring is loving..
eh,tibe2 teringat lak kat encik syg..hihi

next!

keputusan pemenang contest..



PEMENANG KATEGORI 
3. Dia Dan Polca Dot Shawls.

Hadiah : 2 Helai Shawls



*tengs to cik pupel sbb pilih asyazain menang even bukan gamba asyazain tapi eyrazain..hihihihi *



ketemu lagi..babai kawan! :)

*oh ye..asya nak cari followers yg ke 200..sape yg bertuah ek, tggu la..hikhikhik*
















contest bersama si kecil :)

hye korang! :)
tadi guleng guleng kat blog si Gayahspears ni,jumpe lak contest ni..
dh alang alang ade pic kan..
tempek jela..
xsalah kan? hikhikhik


CONTEST BERSAMA SI KECIL ! 


~> Syarat-syarat penyertaan :-
* Wajib letakkan tajuk 'Contest Bersama si Kecil'
* Letakkan banner di sidebar anda linkkan kepada halaman contest ini
* Sertakan link entry korang pada entry ini.
* Wajib gambar anda sendiri & bersama anak@ anak sedara@ adik 
* Tag kepada 3 orang rakan blogger anda (pastikan mereka tahu)



Hadiah :-
1. 1x Wang Tunai RM50
2. 1x Wang Tunai RM30
3. 2x Saguhati Topup RM10

Contest ini bermula pada 1 September 2010 dan akan berakhir pada 10 Oktober 2010 .. :)

haa..ape lagi..jom la join korang2..xyah malu2..hihihi

pic yg dipilih :



tag :

kak nadia


nak tag lebih sket.. :P


amylia syg! :)

gud luck semua yg join! :)





Thursday, September 23, 2010

riang ria raya 2010! :)

salam semua..
hye semua..
selamat ari raye :)

amacam raye korang taun ni..syok x? best x? sure besh kan.. :D
suke merayap kat blog org lain tgk suasane hari raye dorang..
sume meriah2 kan..
asya je yg buat2 lupe nak update kisah raye taun ni..
sakan ok raye taun ni..harap maklom..tu sbb la blog pon lupe nak update! 


raya taun ni kami beraya di kuantan je..
xyah g jauh jauh sebab dua dua fmly mama n abah sudah kat pahang..
senang kan? xyah berebot nak balik kampong mane2..sume kampong bley g raye..hikhikhik

raye tetap same je suasane die..cume taun ni meriah la daripada biase sbb semua fmly berkumpul..
lambat gila kan asya update pasal raye ni..
haaa..malas dh nak taip panjang2..
em,rasenye lagi senang kalau tgk gamba jela ye..hikhikhik

1 syawal.. :)

muke di pagi raye.. :)

bergambar bersame mama tersayang :)

adik beradik..same x muke kami? 

adik dan kakak..

depan belakang..

adik asya mmg terlebih ketinggian..sile abaikan kependekkan asya..tsskkkk

ini kazen asya.. asma eliana name die.. :)

pak sedare belah ayah.. seee..colour of rangoli..meriah x? meriah x? 

kazen + mak sedare belah ayah.. :)

anak dare paling tua di bawah sekali ye..

2 syawal :)
raya kedua beraya kat umah tok belah mama pulak..

ngan Nina :)

abah & mama saya! :)

ica dan mama :)


3 syawal :)
beraya di rumah mak sedare plak..open house! :)







cebisan gambar kenangan raya.. :)


kenangan kat umah maksu di Remote Sensing Malaysia.. :)

after attending enggagement cousin :)

beraye bersame kawan sekola menengah :)

kawan sekola menengah lagi.. :)

dan lagi..*muke sangat selebet sbb baru balik dari beli ikan,teros join dorg tanpe pk panjang..huahuahuahua*


tu jela gamba gamba yg boleh di upload..bukan ape..takot korang muntah hijau je tgk lagi banyak yg kat dlm folder tuh..utk kesenangan korang gak kan..kang ramai lak masok spital sbb kes ni..sape yg harus dipersalahkan..kucing hitam jgk..hihihi

nnti asya update lagi.ade lagi org nk dtg beraye..
sgt bersemangat ye..silekan silekan.. :)
bye! 



Sunday, September 19, 2010



Tak ingin lagi rasanya ku bercinta..
Setelah ku rasa perih..
Kegagalan ini membuat ku tak berdaya..

Tak dapat lagi rasanya ku tersenyum..
Setelah kau tinggal pergi..
Biar ku sendiri tanpa hadirmu kini lagi..

Monday, September 6, 2010

ucapan sekilas pantas..


salammmmmmmm semua..hye korangg! :)

update kejap je ni..
sbb laptop buat hal nak dekat2 raye ni.. :'(
nak wish selamat hari raye kat korang korang sume.
yang kenal,yang xkenal,yg penah jumpe,
yg xpenah jumpe,yang salu jumpe,
yg jarang jumpe,yg salu msg,yg xpenah msg..
yg penah tinggalkn komen kat chatbox blog ni..
yg komen entry ni..yg jd follower blog ni..
yg blogwalking guleng2 kat sini..
yg jadi fan page Asyazain's Shop dan
 fan page Live :: Love :: Life..sume la..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
maaf zahir batin..
mintak maap kalau sebelom ni asya ade buat
 korang terase hati,jantung,pedal,pakreas..mintak maap banyak2 ye kawan..
mintak mahap byk2 ye..sesungguhnye asya manusia biase je..tssskk..

*ouh untuk kad raye di atas,mintak maap atas keterlanjuran tuan blog semase bergamba..sangat over ok! btw, tu tyme raye taun lepas..bkn taun ni..xde makne nak posing awal2 kowt*

tu jela kot..xleh lame2 karang heng heng heng je laptop ni..kang xpasal2 masuk tong sampah kang..ahahhhahhaa

pssssttt : 
*baju raye sedondon setandan ngan encik syg dh ade...yeay! :D
*mau kemas brg balik raye umah tok..
*pagi2 raye kene g airport jempot abah..sedeyh.. :'(

bye korang..samat hari rayeee! :)


pesanan penaja :


buat korang2 yg penah blogwalking kat sini,yg tinggalkan komen kat chatbox tuh,asya xsempat nak reply sume..tp asya singgah balik blog korang k..n nti asya tinggalkan jejak..bukannye sombOng..bz sket jek..hihihi
tengs pade sume yg jd followers asya..i will folo u.. :)
tggu tawwwwwww! [gedik dh kua..lalalallariksss]



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...