Instagram

Friday, September 24, 2010

Review by Asyazain : Malaysia Truly Asiaaaa..Terengganu Darul Iman :D

*Gamba xde kene mengena dgn tajuk..sgt lari ye..saje je nak upload..sbb ramai kate muke asya same ngan die..perasan kejap..boley kan? muntah la..xmarah pon..huahuahua*

ehem ehem!

malam yg sepi pi pi..
pak mat jual topi pi pi..
topi yg terbalik..lik lik..
eh yeke? 
suke ati kaw je kan asya..hentam la labu..

malam malam ni baru la ade mase nak update blog kan..
siang siang membute jela kaw..
eh silap..
layan tetamu yg xjemu jemu berkunjung ke rumah..
tiap hari rase mcm hari raye pertame ok..
umah ko ade? huahauhauahaua

ok..xyah membebel panjang2..nanti korang bosan kann..tau dah..
jom..meh nak cite pasal teganu ni..nape teganu yg dipilih..sbb nak pilih la..
*soklan keling..yg menjawabnye lg keling..*

ye..tanpe membuang mase mari kite lihat ape yg ade ye..
aritu g tganu,pg umah mak sedare..g tunjuk camne nak buat laksa gandum gune cara tradisional ye kawan kawan..bukan senang nak jumpe alat ni..

name alat ni gebOk..
[gebok ni kalau dlm bahase kami yg gile2 remaje ni maksudnye gemok..apekah? ]

alat ni untuk hasilkan laksa gandum tu..
yg org buat laksa kelantan tu..
yg mi die tu..
tau kan?
kalau tau,sile anggukkan kepale..


oke..mule2 masukkan tepong yg kite dah adunkan tu..masuk kasi rapat sampai bawah..nanti senang nak penyek..paham?


 oke..bile dah masukkan tepong tu,panggil la sorang yg gagah perkasa tlg pusingkan kayu alat gebok tu..supaye alat tu berputar untuk keluarkan mi tu.. :)

lepas mi dh keluar macam kat gamba atas tu,die terus menerus jatuh dlm air rebusan kat bawah tuh..rebus smpi masak..

then,ni la laksa gandum yg dh siap tuh..haaaa..paham dah? hehe

dh siap tu sume,bleyla wat kuah die plak kan..
sape2 yg xtau rupe cemane laksa kelantan tuh,ni la rupe nye..

tengs pakcik google..:)

ok,next story..

masa kat teganu jgk,kami sempat la tgk projek org tarik kapal karam yg tenggelam mase zaman belanda dulu..lame sgt dh kapal tuh kat pantai ni..
btw,pantai teluk bidara terletak belakang umah mak sedare asya ni je..org buat projek tu,betul2 belakang umah tu je..peluang menjadi jakun terbuka luas utk mengambil gambar2 berikut! 

ok..ni gamba dulu ye.time kapal tu masih kat dalam laut lg..tula kapal karam zaman belanda tuh..

ni gamba tongkang yg tarik kapal karam tuh..sebenarnye bukan main tarik cmtuh je..para pekerja a.k.a penyelam ramai2 turun kat dasar laut g cari lokasi kapal tuh,n kutip ape2 yg patot la kan..dh jumpe bangkai kapal tuh,cpt2 dorg angkut naik kat atas tongkang yg besa ni..*chewahh,macam asya ni yg pengarah projek ek..*


 yg dah siap bawak naik kat darat,dorg sepahkan kat sini..ini tapak larangan ye..hanye insan penting je buley masuk sini..asya penting la..sbb tu buley masok.. :D

 pekerja kat sini ckp ni bangkai kapal yg dh siap dipotong kecik2 utk dijual..jual kat org besi buruk la kot..kayoooo..

sile abaikan org yg tertonggeng wat keje tuh..

haaa..skrg dh tau kan ape yg asya nak kongsi ngan korang tuh..
biasela..
xbaek kedekot ilmu..
sharing is caring..
caring is loving..
eh,tibe2 teringat lak kat encik syg..hihi

next!

keputusan pemenang contest..



PEMENANG KATEGORI 
3. Dia Dan Polca Dot Shawls.

Hadiah : 2 Helai Shawls



*tengs to cik pupel sbb pilih asyazain menang even bukan gamba asyazain tapi eyrazain..hihihihi *



ketemu lagi..babai kawan! :)

*oh ye..asya nak cari followers yg ke 200..sape yg bertuah ek, tggu la..hikhikhik*
















3 comments:

Pupel Liyana said...

hehe tahniah..cerita asya memang cam pengarah projek tu :)

Asya Zain said...

hak hak hak..mestila..asya kan kepoh..mesti tau punye..ahahahhahaaaa

Anonymous said...

Gambar laksa is belong to sawanila.com eventhough thru google. Pls credit to them. Thanks
http://sawanila.com/v10/2008/08/resepi-laksa-kelantan/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...