Instagram

Saturday, December 1, 2012

Lauk Kenduri : Tradisional VS Moden :)

Assalamualaikum semua :)

Hye! *lambai lambai tangan* Lama kite tak hupdate blog bersawang ni..ade ke tah kawan kawan yang dulu..uhuk..takpela..teruskan usaha..hihi..kalau ade yg sudi,follow la blog ni kat NuffnangX..hahahahahhaaa..promot..okbye!




Sekarang ni kan cuti sekolah..makanya,berduyun-duyunlah jemputan kahwin dari kawan kawan mama..kawan abah..kawan kite..biasalah..asal cuti sekolah je semua berebut nak buat kenduri..orang kata kalau buat kenduri masa cuti sekolah meriah sikit..ramai yang boleh datang sebab time tu boss pun mesti senang je nak bagi cuti balik kampung sebab bos pun nak balik kampung makan kenduri..eh? haha

LAUK KENDURI VERSI TRADISIONAL :)


Kalau zaman zaman dulu,cara hidangan masa mak andak,mak usu,mak long kite kahwin dulu..sangat evergreen uolss! comel je semua tetamu yang datang duduk bersimpuh,duduk bersila makan makan sambil mata menjeling..lauk pauk isi dalam talam bulat..duduk makan ramai ramai juga dalam bulatan..sekali la dengan tok empat ke..JKK ke..sedare pengantin ke..semua bersatu..haha

cc : here 

Rasanya lah kan..cara macam ni sangatlah mesra alam kan..sangat bercirikan tradisional..sebab duduk bersila..makan ramai ramai mengeratkan silaturahim..yang tak pernah kenal boleh kenal kenal..yang dah kenal lagi la bertambah sayang [ehhh!]

cc : here

Antara hidangan lauk dia macam kat dalam gambar ni la..tu yang zaman zaman dulu la kan..zaman sekarang pulak biasala..menu utamanya Nasi Minyak..Ayam Masak Merah..Dalca..Ulam sikit..Gulai Daging..sambal belacan :)


cc : here 

cc : here 

cc : here

hehehee,rasa lapar semula tengok lauk lauk ni :P itulah serba sedikit tentang lauk kenduri tradisional kan..haaaa,apa kata kita beralih ke lauk zaman moden pulak..let's cekidaut! :D moden bukanlah sampai makan guna sistem robot ye..kang pikir kelain pulok..hahaha..

LAUK KENDURI VERSI MODEN :)

Ini maksudnya ada la perubahan dari segi kelainan menu..kelainan dari segi kepelbagaian lauk..ada tambahan lauk..atau pun lauk lauk yang jarang kita buat untuk dibuat kenduri..yang kat bawah ni antaranya yang kita google dari hasil perkongsian dengan blogger lain..ada jugak yang kite pergi tapi tak sempat nak snap sebab teruja nak makan..selalunya asyik makan nasi minyak je..haha :P

Yang pertama,kalau kita cakap pasal kenduri moden moden ni mesti terbayangkan suasana majlis dekat Hotel 10 bintang kelip kelip..dewan sebesar padang bola..ataupun majlis di tepi kolam ala ala barat kan..hikhikhik..Cara hidangan pun mesti lah berbeza kan..akan ada tukang hidang yang pakai baju kot hitam putih tu..layan tetamu..tanya kita..cik..nak tambah air? nak tambah nasik  *ok, SREEEEETT!!!! bunyi mimpi mimpi indahmu terhapus* takyah la nak fairytales sangat ye..kembali ke dunia nyata! haha

Meh meh nak share pembaharuan lauk ataupun kelainan menu meh meh.. :)


Ikan Keli Goreng Sambal NYUMMMMY! hahaha
haruslah kite bertambah nasik kalau ada lauk ni..salah satu kegemaran kite! :D

cc : here

TOMYAM uolsssss! Meleleh ayaq lioq! haha


cc : here

SUP GEARBOX KAMBING ! please laaaaa tolong la sape sape buat pastu jemput kita! haha

cc : here

sambal sotong..aummmm! pernah jugak pergi kenduri hidang ni..yummmmy!

cc : here

STEAMBOT! perghhhh! suke suke suke! hahaha ...ini dah macam wishlist lauk kenduri pulak! ape ni! ape ni! T_T Sebenarnya pernah baca dekat blog sape entah yang die pergi kenduri kahwin kawan dia,tuan rumah hanya hidangkan barisan STEAMBOT sebagai juadah..seee! tak pernah ada kan? die la orang pertama buat! hihihihi
rasanya kos untuk ini lagi mahal kot..kan? ke murah? murah kalau beli kat pemborong frozen food..kalau beli kat pasaraya,BONGKANG! hahaha

last sekali,mak sedare kite penah cerita dia pergi kenduri kahwin..tuan rumah hidangkan aneka mee tau! ada 3 tray..dalam tray tu ada mihun,mee kuning,kuey teow  dan seperiuk sup panas panas..waaaaa! makcik kite cakap,makanan tu sangat laris sampai tak cukup..sebab semua teruja lah kan..sebelum ni asyik makan nasik lauk yang sama je kan..bayangkan dalam sehari tu ada 4 kenduri..sumenye lauk yang sama..orang akan makan sikit je..tapi kalau kite hidang yang lain sikit,haruslah berebut rebut orang tanda MEREKA SUKAKANNYA! haha

*Contoh ye*

cc : here


haaaaaaa! ini dah macam jalan jalan cari makan..blog asya ni dah macam blog masakan pulak..asyik makanan je kan? haha..takpelah..harap harap ianya berguna untuk bakal pengantin yang akan datang..mane lah tahu korang stress nak fikir lauk ape lah yang RARE sikit daripada yang lain..tak nak la asyik sama je kan..kalau niat nak menjamu,biarlah kita sendiri puas hati tengok orang makan dengan berseleranya..kan? itu pendapat saya la..habis makanan,puas hati..ye dak? :)

Akhir kata,semoga entry kali ni bermanfaat utk kalian..serius saya takde niat nak menjatuhkan sape sape..bukan kate taknak bersyukur ape orang dah jamu..tapi hanya sedikit idea untuk pembaharuan..achewaah! okeylah..panjang pulak entry ni karang..hihihi..jumpe lagi semuaaaa! babai <3 

Assalamualaikum wbt :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...