Instagram

Monday, May 23, 2011

Review Pahang : Makan Mee Calong di Pantai Batu Hitam, Kuantan :D

salam semua..hye bloggerians..hye my lovely followers..hye my lovey dovey blogwalkers..hye juga untuk my stalker and adorest..[hak tuih] :P
sekali lagi di ruangan ini asya mahu bercerita tentang makanan..lagi..sile jangan bosan sebab sekarang memang terbukti saya kuat makan.. T__T

kali ni asya nak review tentang salah satu makanan popular kat pahang ni terutama sekali di Kuantan.. :) kepada sesiapa yang belum pernah cuba,mehla cube..xsalah mencuba kan? bukan naik berkilo kilo pun kalau makan semangkuk kan? hahahaha 

makanan kali ni ialah MEE CALONG :)
kalau orang Kuantan xkenal mee calong tuh,sile la pindah dari Kuantan..haha..kalau datang kat kuantan,bolehla nak try rasa mee calong ni..yang paling best dekat area Beserah..ataupon nak senang cari,pegi je dekat Pantai Batu Hitam tu..ada gerai2..gerai yang menghadap rumah perumahan tu..situ cedappp.. :)

ok kawan kawan,inilah MEE CALONG.. :)


haaa..ni la die kegemaran saya..hikhikhik..kalau sape sape yang tak tau cemane rasa die,meh nak cite..rasa dia mcm mee sup jugak,tapi die isi dengan bebola ikan yang rasa die mcm keropok lekor tuh..dapp..nyum nyummm..makan pulak tepi pantai..terus rasa nak nyanyi lagu dangdut amelina..boleh? haha

sebabkan korang tak boleh nak rasa rasa kan,meh asya bagi resepi die ea..nanti kat uma,lehla masak masak kalau boring kan..meh salin meh.. :D

BAHAN-BAHAN :

600gm ikan kembung
300 gmmi kuning
10 gm kulit kayu manis
10 gm bunga lawang
10 gm bunga cengkih
20 gm halia (kisar)
20 gm bawang merah (kisar )
20 gm bawang ptutih (kisar )
200 gm tau poh goreng
100 gm daun sup
100 gm daun bawang
50 gm bawanggoreng
10 gm lada hitam (di hancurkan )
20 gm cili padi
100 gm tepung jagung
minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa
sedikit kicap

 TAMBAHAN :

 

Mi kuning celur
cili padi  (tumbuk bersama bawang putih dan bawang goreng )
setelah lumat masukkan kicap dan gula serta bahan perasa

             CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Ikan kembung di bahagikan pada 2 bahagian
2. Bahagian pertama ambil isinya ,cincang halus dan campur dengan tepung jagung .
Bentukkan seperti bebola ikan
3. Bahagian kedua .rebus dan air rebusannya dijadikan stok ikan .
Isi ikan yang di rebus di ambil isi dan di hancurkan
5. Biarkan ia mendidih masukkan bebola ikan kedalam rebusan .Angkat setelah masak. Biarkan air rebusan jadi pekat lala masukkan lada hitam
  garam dan serbuk perasa.


dah siap..yeay! :) kalau nak sedap,tambah ngan cili tu..syurgaaaa :)

oh ye,lepas makan,saya dengan encik sayang mula la nak membawa perut masing masing pegi bersiar siar di pesisiran pantai..hek hek hek..
tak larat betul nak berjalan bile perut da debab..ahahaha

 jalan jalan buang angin di tepian pantai..lalalala

 ini pantai batu hitam ye adik adik.. :)

 see..abang abang gagah sedang bermain..layang layang..

 yang ni pulak abang boncet sedang kekenyangan.. :)

yang ni pulak kakak boncet yang menahan penat 
berjalan sebab kenyang..wakakkaaka

oke la..nanti saya berceloteh lagi ye..selamat malam semua..
take care my lovely followers.. :)

salam.. :)





8 comments:

idayu azmi said...

waaa..nampak best.. hehe.. since kakak sy dah belajar kt kuantan.. boleh lah rasa mee canglung ni..

Asya Zain said...

hehehe..mee calOng la syg..test la..yummy! :)

SpEak But No vOiCe said...

waahhh ! siap dangdut ag ekk???
huhuhu

blogwalking disini----> feel free to drop by my blog..=)

cik aisha said...

menarik tertarik teringin lak...ada resepi..blh try bile rajin.:)

Asya Zain said...

@cik aisha:

sile sile..jangan malu malu.. :D

Asya Zain said...

@SpEak But No vOiCe:

haruslah ! xleh la nak chicken dance..kang nampak lak boncet..wakakkakaaa

Azelin M.Marz said...

L A P A R

L A P A R

L A P A R

L A P A R

L A P A R

L A P A R

**bila nak blanja makan mee calong yg cam best tue?? hee

Asya Zain said...

@Azelin M.Marz:

datangla kuantan akak sayang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...