hye semua.. :)
kali ini asya nak update cerita zaman tok kaduk basi dulu..boleh kan? takpe kan?
xkire nak update jugak..teehehehe..sebenarnye ni gambar time pegi Sarawak dulu..asya janji nak update pasal makanan kat sane kan? janji mesti ditepati..walaupon lembab nak mampus update kan? muahahahaa..
sudah sudah,sile jangan merapu..mari nak cerita mari..
[ayat macam keling sila abaikan,saya bukan nak aja tusyen bahasa melayu,saya hanya mahu omong kosong sahaja,sekian]..
selama nak dekat sebulan kat sane..macam macam makanan yang asya jumpa kat sana..biasa la orang jakun kan..oleh yang sedemikian rupa,asya pun mahulah berkongsi dengan anda anda semua ye..semoga dengan perkongsian ini dapat mengembalikan anda ke jalan yang benar..
ok,yg pertama mestilah gambar tuan punya badan yang sering mencari tempat makanan yew..sila paham dengan merujuk kepada saiz badan.. T__T
yang sebelah tu kawan saya..Ija name dia.. :)
baju tu memang besa sikit.. *ayat kaber line* wakakakaka
Antara makanan yang telah ditelan oleh saya :
1. Mee Belacan
2. Mee Belacan Special
[kalau special dia letak telur padi name dia,kalau silap sori..:P
oh yee..telur padi tu yg warna hitam tu..ce tengok ce tengok..]
kalau ada sesape yg nak try,sile la blaja masak ni..hikhikhik
Resepi Mee Belacan :)
Bhn A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr)
Bhn B
Meehoon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang tanah diTumbuk
Cara Membuatnya :
1/ Kisar bhn A d atas. Tumis hingga naik bau.
2/ Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3/ Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4/ Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5/ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6/ Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7/ Angkat & hidang bersama bhn B.
cube la.. :)
3. Laksa Sarawak
laksa sarawak paling sedap..nyum nyum :)
4. Mee Kolok
mi kolok ni first time tengok macam maggi goreng je..hek hek hek..tapi sedap jugak..
5. Umai Obor Obor
time makan umai ni,asya tengah kenyang..terus rasa xboleh nak teruskan..die macam kerabu la jugak..and obor obor tu kenyal kenyal gila..hehhehe
6. Ayam Pansuh Sarawak
ini pon sedap..siriyus !
7. Mee Kolok Crispy Hong Kong
yang ni biasa biasa je..bunyi kruk krak bila makan sebab die crispy..bayangkan macam makan mameee tuh..kruk krak bunyi die..hehehe
8. Tea C layer
9. White Lady
ini sodappppp ! nanges minom ni sebab sedap..kenyang gila. :D
kali ini asya nak update cerita zaman tok kaduk basi dulu..boleh kan? takpe kan?
xkire nak update jugak..teehehehe..sebenarnye ni gambar time pegi Sarawak dulu..asya janji nak update pasal makanan kat sane kan? janji mesti ditepati..walaupon lembab nak mampus update kan? muahahahaa..
sudah sudah,sile jangan merapu..mari nak cerita mari..
[ayat macam keling sila abaikan,saya bukan nak aja tusyen bahasa melayu,saya hanya mahu omong kosong sahaja,sekian]..
ok,yg pertama mestilah gambar tuan punya badan yang sering mencari tempat makanan yew..sila paham dengan merujuk kepada saiz badan.. T__T
yang sebelah tu kawan saya..Ija name dia.. :)
baju tu memang besa sikit.. *ayat kaber line* wakakakaka
Antara makanan yang telah ditelan oleh saya :
1. Mee Belacan
2. Mee Belacan Special
[kalau special dia letak telur padi name dia,kalau silap sori..:P
oh yee..telur padi tu yg warna hitam tu..ce tengok ce tengok..]
kalau ada sesape yg nak try,sile la blaja masak ni..hikhikhik
Resepi Mee Belacan :)
BAHAN-BAHAN
Mee Hoon Belacan
*(utk sebungkus meehon - mkn untuk 5-6 org)Bhn A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr)
Bhn B
Meehoon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang tanah diTumbuk
Cara Membuatnya :
1/ Kisar bhn A d atas. Tumis hingga naik bau.
2/ Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3/ Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4/ Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5/ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6/ Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7/ Angkat & hidang bersama bhn B.
cube la.. :)
3. Laksa Sarawak
laksa sarawak paling sedap..nyum nyum :)
4. Mee Kolok
mi kolok ni first time tengok macam maggi goreng je..hek hek hek..tapi sedap jugak..
5. Umai Obor Obor
time makan umai ni,asya tengah kenyang..terus rasa xboleh nak teruskan..die macam kerabu la jugak..and obor obor tu kenyal kenyal gila..hehhehe
6. Ayam Pansuh Sarawak
ini pon sedap..siriyus !
7. Mee Kolok Crispy Hong Kong
yang ni biasa biasa je..bunyi kruk krak bila makan sebab die crispy..bayangkan macam makan mameee tuh..kruk krak bunyi die..hehehe
8. Tea C layer
air ni dibuat menggunakan gula apung..gula apung kat sini panggil gula merah..sila betulkan if saya termelalut.. :P
ini sodappppp ! nanges minom ni sebab sedap..kenyang gila. :D
10. Kueh ape ntah..heehhee
kueh ni asya beli masa nak sarapan..beli kat gerai gerai tepi jalan tuh..kalau pegi gerai gerai kueh kat sane,mau amek masa sampai sejam nak membeli..sumenye xpenah tengok..Jakun jakun jakun.. hahahaahahhaaa
last ni,asya tak makan..tapi tengok je..rasanya memang tak boleh nak try la yg ni..teheheehhee
ulat mulong :)
haaaa..tu jela yang dapat asya share ngan korang..bak kata orang,jauh perjalanan,luas perut..eh silap,bukan orang kata,asya yang kata..tehehehe..
jumpe lagi semua..take care :)
kueh ni asya beli masa nak sarapan..beli kat gerai gerai tepi jalan tuh..kalau pegi gerai gerai kueh kat sane,mau amek masa sampai sejam nak membeli..sumenye xpenah tengok..Jakun jakun jakun.. hahahaahahhaaa
last ni,asya tak makan..tapi tengok je..rasanya memang tak boleh nak try la yg ni..teheheehhee
ulat mulong :)
haaaa..tu jela yang dapat asya share ngan korang..bak kata orang,jauh perjalanan,luas perut..eh silap,bukan orang kata,asya yang kata..tehehehe..
jumpe lagi semua..take care :)
notakaki : esok pagi pagi nak anta adik register masuk uitm..sedih sebab lepas ni dah tak boleh buli die lagi..die la tempat membuli dan memanjakan diri.. T___T
8 comments:
eeeeyakkkkk! ulat! LARIIIII !!! hehehehhh
@aisya sakaria:
geli mat mat mat...heehhehee
pergh. memang kebulur la jawabnya kalo fa pi sana.
fa tak reti makan benda pelik2.
ulat mulong? tidakkkkkkkkkkk, tak snggup makan :(
ulat tu xmkn la kot...huhuu
makk ai...pelik2 gak mknan dye...
tp bisa membuat perutku berbunyi..hehehe
Ulat mulong tu je pelik. Yg lain pelik apa pulak?
n8b95r2o59 h5m56v8a84 d1d72d0g16 e5q91t5u06 h3c96x8i18 u9b02u7v01
Post a Comment